5 van 1 stem

Lamsburger met doperwtenspread, feta en zoetzuur

35 min
Hoofdgerecht
burger

Samenwerking – Ik ben dol op burgers en maak ze op alle mogelijke manieren. Van de barbecue of uit de grillpan en met vlees, kip, vis of vegetarisch. Je kunt met mij echt alle kanten op ;-). Wat ik echter nog niet eerder had gemaakt was een recept voor een …

Samenwerking – Ik ben dol op burgers en maak ze op alle mogelijke manieren. Van de barbecue of uit de grillpan en met vlees, kip, vis of vegetarisch. Je kunt met mij echt alle kanten op ;-). Wat ik echter nog niet eerder had gemaakt was een recept voor een broodje lamsburger. En nu de lente is begonnen, vond ik het daar een perfect moment voor!

Voor dit broodje combineerde ik lamsburgers met mijn zalige doperwten-muntspread, zoetzuur en wat verkruimelde feta. Een heerlijke combinatie van smaken. Sowieso gaat munt heel goed samen met lamsvlees. Lam is wat meer aanwezig en munt brengt het smaakpalet weer in balans. Het snelle zoetzuur van komkommer en rode ui geeft een fris accent en de verkruimelde feta voegt wat zouts en romigs toe. Ik was echt dol op deze lamsburger!

Lokaal lamsvlees van Jager&Boer

Ik werk sinds kort samen met Jager&Boer uit Zwolle. Naast hun ambachtelijke slagerij in Zwolle hebben ze ook een webshop waar je vlees en gevogelte direct van de bron kunt kopen. De naam Jager&Boer is zeker niet toevallig gekozen, want het vlees komt direct van Nederlandse jagers en boeren. De herkomst is altijd duidelijk en waar mogelijk is het vlees zelfs biologisch.

Voor dit recept ben ik dan ook aan de slag gegaan met hun biologische lente lamsburgers. Deze burgers zijn mild (en goed, vind ik) gekruid en komen van de EcoFields lammeren: biologisch lamsvlees met het 3-sterren Beter Leven Keurmerk. Met als resultaat lamsvlees van topkwaliteit waarbij je de garantie hebt dat de dieren hebben geleefd onder de beste omstandigheden. Met plantaardig voedsel, genoeg ruimte en voldoende lichaamsbeweging.

Iets wat voor mij persoonlijk heel belangrijk is om te weten. Ik eet zelf niet zo vaak vlees meer, maar als ik het dan eet wil ik zeker weten dat wat ik eet zo duurzaam mogelijk is geproduceerd, met respect voor mens, dier en milieu.

Over hun assortiment, transparantie en gekoelde bezorging ben ik enorm tevreden. Doordat het bevroren binnenkomt, vries ik het grootste deel vaak gelijk in. En wat ik ook heel attent vind is dat je vaak een cadeautje bij de bestelling krijgt. Iets nieuws om te proeven, ik hou ervan ;-).

En nu door naar het recept voor deze lamsburger!

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • ½ rode ui in dunne ringen
  • 1 flesje rijstazijn, zie notities
  • 400 gr diepvries doperwten
  • 7 takjes munt, alleen de blaadjes
  • 4 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • sap van 1/2 citroen
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 4 lamsburgers, op kamertemperatuur
  • 4 hamburgerbroodjes, naar keuze
  • 80 gr feta, verkruimeld

Aan de slag!

  • Snijd 4 dunne, lange plakken van de komkommer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kaasschaaf. Meng de plakken komkommer met de ringetjes rode ui in een kommetje. Schenk er royaal rijstazijn over en laat voorlopig even zo staan.
  • Maak ondertussen de doperwtenspread. Blancheer de doperwten 2 - 3 minuten in kokend water. Giet af en spoel na met koud water.
  • Meng de doperwten met de blaadjes munt, basilicum, olijfolie en citroensap in een keukenmachine of hakmolen en maal helemaal fijn tot een spread. Is de spread nog iets te droog? Voeg dan extra olijfolie of een scheutje water toe. Schep daarna over in een bakje en breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de lamsburgers in een koekenpan, grillpan of op de barbecue. Gebruik een klein scheutje plantaardige olie in de pan. Ze hebben circa 6 - 8 minuten per kant nodig. Ik draaide ze geregeld om en draaide de temperatuur lager na het bruin aanbakken van beide zijdes.
  • Snijd tegelijkertijd de hamburgerbroodjes door en gril deze even af in een pan of op de barbecue. Ik vet de zijdes altijd licht in met boter of olijfolie voordat ik ze gril of bak.
  • Giet ondertussen het zoetzuur af in een vergiet en dep wat droger met keukenpapier.
  • Beleg ieder broodje met een royale schep van de doperwtenspread en leg hier een lamsburger op. Garneer naar eigen inzicht met het zoetzuur en de verkruimelde feta. Eindig met de bovenkant van het broodje en serveer direct.
  • Kijk voor bijgerecht suggesties in de notities en geniet van deze heerlijke lamsburger!

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • De lamsburgers heb ik besteld bij Jager&Boer en deze zijn reeds gekruid. Ze zijn verpakt per 2 stuks.
  • Rijstazijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en is zoeter dan reguliere azijn. Ik heb altijd een flesje in huis om sushirijst op smaak te brengen. Maar ook om snel wat zoetzuur te maken. Je koopt het in de supermarkt van het Japanse merk Saitaku of in de toko waar meerdere merken te vinden zijn.
  • Je kunt ook verse doperwten gebruiken voor de spread, deze moet je alleen wat langer blancheren.
  • De doperwtenspread die over blijft, kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Deze blijft zeker 3 dagen goed en kun je lekker op brood of een cracker eten. Je kunt ‘m ook als basis voor een saladedressing gebruiken.
  • Wil je er nog wat bij serveren? Kies dan voor een komkommersalade (je houdt toch wat komkommer over) of maak er een Griekse salade bij. Wat zelfgemaakte tzatziki smaakt er ook heerlijk bij.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Jager & Boer. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.