Wil je zelf je briochebollen bakken? Met mijn recept en uitgebreide tips bak je de lekkerste superzachte bollen.
Gang Gebak
Keuken Oven
Trefwoord Brood
Voorbereidingstijd 45minuten
Bereidingstijd 15minuten
Rijzen 2uur30minuten
Totale tijd 3uur30minuten
Porties 8stuks
Equipment
keukenmachine met klopper
deegsteker, niet essentieel, wel heel handig
Ingrediënten
120grvolle melk
120grwater
1zakjeinstant gist,7 gram
60grkristalsuiker
500grbloem
9grzout
2+ 1 hele eieren
1eidooier
100grzachte boter,in klontjes
zonnebloemolie
1elsesamzaad,zwart, wit of een combinatie van beide
Instructies
Verwarm de melk en water tot het lauwwarm is. Roer daarna de gist en suiker erdoor en laat een paar minuten staan.
Strooi de bloem in de kom van je keukenmachine en roer het zout erdoor. Voeg de 2 hele eieren, 1 eidooier en het melk-watermengsel toe. Gebruik de platte klopper en laat de machine 1 minuut draaien. Klop daarna de klontjes boter er rustig door.
Nu is het een kwestie van geduld hebben, want het kneden van briochedeeg kan best even duren. Bij mij bijna 15 minuten, maar je moet vooral goed naar het deeg kijken. Als het mooi is samengekomen, er geen deeg meer plakt aan de kom, het glanst als boter en bijna elastisch is als je er rustig aan trekt is het deeg perfect. Zie de foto’s hieronder ter illustratie.
Bestuif je schone werkvlak met bloem en stort hier het deeg op. Vorm er een mooie bol van (dit werkt het handigst met een deegsteker), vet je kom heel licht in met zonnebloemolie en leg hier de bol deeg weer in. Dek af met een schone keukendoek en laat 1 - 1,5 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Bestuif daarna je werkvlak weer met bloem en stort hier het deeg op. Sla kort de lucht uit het deeg en verdeel daarna in 8, 10 of 12 gelijke delen met een mes of deegsteker. Ik gebruik altijd de weegschaal om een goede verdeling te maken.
Ter indicatie: 8 grote briochebollen van circa 123 - 125 gram, 10 medium briochebollen van circa 98 - 100 gram of 12 kleine(re) briochebollen van circa 81 - 83 gram.
Iedere keer als je een bolletje hebt afgewogen bestuif je handen licht met bloem zodat het minder plakt. Vorm van ieder deel een mooi bolletje met je handen tot je een gladde bovenkant hebt. Vouw het deeg rustig naar de onderkant met je handpalmen en draai het deeg aan de onderkant, wederom rustig, een beetje dicht.
Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleed bakblik, met voldoende ruimte ertussen en dek ze daarna af met de keukendoek. Laat nog 30 minuten tot 1 uur rijzen tot ze bijna in volume zijn verdubbeld.
Verwarm daarna de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte, hetelucht zou ik 10 – 20 graden lager zetten). Klop het laatste ei los met een ½ eetlepel koud water en bestrijk hiermee licht de volledige bovenkanten van de bolletjes met een kwastje. Bestrooi daarna de bolletjes met sesamzaad.
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de briochebollen in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Hou het zelf ook even goed in de gaten de eerste keer dat je ze bakt, want iedere oven werkt weer anders. Als de bovenkanten volledig mooi bruin zijn dan zijn ze goed. Haal ze daarna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
Notities
Met dit recept maak je 8, 10 of 12 stuks (afhankelijk van de grootte).